Stichting helpt Benekrom

Carla Kesteloo

Stichting helpt Benekrom

De nieuwe openbare basisschool in het Ghanese dorp Benekrom is klaar. De Middelburgse stichting Benekrom bracht het benodigde geld bijeen. De stichting voert nu acties om een plaatselijke kleuterschool annex verenigingsgebouw te laten bouwen, Carla Kesteloo uit Vlissingen, medeoprichter van de stichting weet hoe belangrijk onderwijs voor kinderen is. Zij is tekenlerares en manager bij de stedelijke Scholengemeenschap Scheldemond.

“Het begon allemaal toen ik drie jaar geleden een vriend Joop Kroon in Ghana ging bezoeken”, vertelt Carla. “Hij logeerde daar bij familieleden van een Ghanees, die in Nederland Afrikaanse trommellessen gaf”. De Vlissingse kwam in een compleet andere wereld terecht. Ze vond het er zo fascinerend dat zij inmiddels al drie keer is teruggeweest.

Benekrom ligt in het westen van Ghana aan de grens met Ivoorkust. In de hechte dorpsgemeenschap wonen ongeveer vijfhonderd mensen. Ze leven er voornamelijk van de landbouw, maar verder is er niets. Geen waterleiding en elektriciteit. Dat heeft Carla anders naar haar eigen leven doen kijken. “Hoewel de bevolking volgens onze westerse begrippen veel mist, hebben zij normen en waarden die wij niet kennen. Niemand loopt een ander voorbij zonder een praatje te maken. En verder zijn alle eigendommen van iedereen”. Dat merkte ze pas toen zij haar teenslippers buiten had laten staan. Iets later kwam iemand daar vrolijk op voorbij en ’s avonds werden ze weer teuggezet.

Abena

In Bebekrom logeert Carla in het huis van de Ghanese Cecilia. Het lemen huis is in een u-vorm gebouwd en heeft verschillende kamers rond een kleine binnenplaats. Om ongeveer vijf uur begint de dag met het aanvegen van het erf. Terwijl de mannen wat ruilen en rommelen, halen de vrouwen en kinderen water uit de dorpspomp en werken op het land. In de maand die zij er vorig jaar verbleef, ging ‘Abena Carla’ iedere dag mee. Carla legt uit dat je in Ghana naar je geboortedag wordt vernoemd. Abena betekent op dinsdag geboren. “Het verblijf in Ghana is een avontuur. En hoewel het vermoeiend is, geeft het ook enorm veel voldoening.”

Tussen Benekrom en het naburige dorpje lag een bouwvallige school bestaande uit zes kleine, donkere leslokalen zonder deuren en ramen. Verder was een gedeelte van een zijmuur omgevallen. Het schooltje heeft tachtig leerlingen en vier leerkrachten. Carla: “De kinderen hadden altijd hoofdpijn, veroorzaakt door de onverharde, stoffige vloer van de school en door schapen en koeien die na schooltijd de boel kwamen onderschijten.” Hoewel de eigen taal het Twi is, krijgen de kinderen in de voormalige Britse kolonie les in het Engels. Volgens Carla is het onderwijs van een laag niveau en gaat bijna niemand verder studeren. “De meisjes zijn vaak al zwanger als zij vijftien jaar zijn.”

Drie jaar geleden kregen Carla en Joop het idee de school te renoveren. Terug in Nederland richtten zij de Stichting Benekrom Middelburg op. Om geld in te zamelen werden kaarten verspreid met het gironummer van de stichting. Via donaties van vrienden en kennissen kwam er zo’n achtduizend gulden binnen. Carla: “We hebben het geld zelf naar Benekrom gebracht en daar in beheer gehouden, terwijl een plaatselijke aannemer aan de slag ging met de bouw van drie nieuwe leslokalen. Deze lokalen werden tegen het oude schooltje aangebouwd. De hele dorpsbevolking werkte mee. In een soort ploegendienst werd het graafwerk gedaan en werden mortel en bouwblokken gemaakt”.

De stichting haalt alle bouwmaterialen en andere benodigdheden in Ghana zelf, om de plaatselijke economie te stimuleren. Het materiaal werd aangevoerd over de hobbelige weg vanuit het stadje Dormaa. De moeders en kinderen droegen in grote schalen op hun hoofd het water uit de rivier dat voor de mortel nodig was.

Om meer geld in te zamelen, organiseerde de stichting een expositie met zelfportretten van de Ghanese kinderen en foto’s van Carla. De werken werden later per opbod verkocht. Nu heeft de school zes grote, lichte leslokalen alsook een kantoortje voor de leerkrachten. Het in gele en blauwe kleuren geverfde gebouw is een blikvanger voor de regio. Omdat de stichting nog wat geld in kas over heeft, wil zij de toiletruimte ook nog renoveren. “Het toilet is niet meer dan wat planken met een gat erin. De plaatselijke bevolking gaat gewoon het bos in en gebruikt een blad waarvoor wij toiletpapier nodig hebben”, lacht Carla.

De Middelburgse stichting wil ook nog een kleuterschool annex verenigingsgebouwtje laten bouwen. De dorpskinderen van vier tot zes jaar komen dagelijks op een open ruimte bij elkaar maar hebben totaal geen spel- of lesmateriaal. Joop Kroon is nog tot oktober in Benekrom om de mogelijkheden darvoor te bekijken.

Home | Pers en Publicaties | Pers | Stichting helpt Benekrom